Koma Amed'in Melek'i "Abdulmelik Şexbekir'in" Hikayesi - Yaşama Uğraşı

1 Mart 2022 Salı

Koma Amed'in Melek'i "Abdulmelik Şexbekir'in" Hikayesi







Seksen Darbesinin ardından milyonlarca fişleme, kayıp ve faili mechullerin gölgesinde Ankara'da Hacattepe Tıp Fakültesinde bir araya gelen Kürt öğrenciler Koma Amed'i kurdu.

Kürtçe'nin üzerinde yasakların hala olduğu bir dönem olması sebebiyle çalışmalarına gizli ve bir süre amatörce devam eden gurubu Diyarbakırlılar Gecesindeki hazırlık ortaya çıkardı. Diyarbakırlılar Gecesine katılanlar arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin milletvekilleri ve Şerafettin Elçi'de vardır. O gece Melek, Fikri Kutay, Savaş Çakmak sahneye çıkmış olsa da sonraki süreçlerde guruba yeni kişiler de eklenir. Ahmet Kaya, Rohat Kutlay, Gülşen Çetin ve Mustafa Kart’ın da dahil olmasıyla grubun ilk temeli atılmış oldu. Fikri Kutay "Kürtçe yasağı olduğu için ablamın ve amcamın evinde çalışmalarımızı gizlice yürütüyorduk. 12 Eylül’ün koşulları, faili meçhullere karşı halkın geliştirmiş olduğu isyan ruhu ve politik atmosferin de etkisiyle ilk albümü yapmaya karar verdik."

Melek'in Hacatepe'den İstanbul'a Çapa'ya geçmesiyle gurup yine de çalışmalarına devam etti. İlk Albüm hazırlıkları Şerafettin Elçi'nin desteğiyle başlar. Stüdyaya girilir ve stüdyo sahibini de ikna etmek için sözlerini Murathan Mungan'ın yazdığı Telli Telli'yi de albüme eklerler. Albüm iki gün içinde tamamlanır. Albümün parçalarından ve albüme ismini veren Kulilka Azadi şair Muzaffer İlhan Erdost'un 12 Eylülde katledilen kardeşine yazdığı şiirdir.Böylece ilk albüm çıkar bir süre bandrolsüz ve gizli dağıtılır. Çav Bella'da ilk kez Melek tarafından Kürtçeye çevrilir ve albümde yer alır. Yine albümde yer alan Keje'de bizzat Melek'in kendi bestesidir. İlk albüm sonrası Melek baskılara dayanamaz ve hayatına mal olacak yolculuğa çıkar. Bir yıl sonra da vefat eder. Gurup yolculuğuna MKM aracılığıyla devam eder ve Serhat Karakaş, Merdan Zırav, Memo Gül, Mehmet Kaya, Birkan Çelik ve daha sonra da Serap Sönmez, Süleyman Gültekin ve Leyla katılır.

Gurup Kulika Azadi albümünden sonra da çalışmalarına devam eder. Etkinliklere,üniversitedeki şenliklere hatta Avrupa'da konserlere çıkar. İki albüm daha yapar ve baskılar sonucu Almanya'ya iltica etmek zorunda kalan gurup üyelerinin dağılmasıyla gurup da dağılır. Ama yine de ilk albüm ve Melek hafızlarda kalır.Öyle ki kendisinin albüm yaptığı dönemde bile yaşamayanlar Youtube'deki parçalarınn altına "sesini bir ülkeyi özler gibi özlüyorum Melek" yazacak kadar hafızalarda ve gönüllerde yer etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder